FAQ

Vad borde jag tänka på innan jag börjar sälja via Fyndiq?

För att sälja dina produkter via Fyndiq behöver du ett svenskregistrerat företag med F-skatt och momsregistrering (för undantag kontakta oss via handlare@fyndiq.se). Fyndiq går efter gällande konsumentköplag, följer distansköplagen och kräver detsamma av alla handlare som säljer produkter via oss. Alla produkter som säljs via Fyndiq måste kontrolleras och godkännas enligt rådande svensk lagstiftning. Fyndiq kan komma att be om dokument eller certifiering som styrker produktens äkthet, i synnerhet tekniska produkter, varumärken eller där det direkt eller indirekt hävdats att produkten är en originalprodukt och även om produkten överensstämmer med kraven för säkerhet, miljö och hälsa.


Kostar det att sälja på Fyndiq?

Vi har inga avgifter eller bindningstider, och du behöver heller inte oroa dig för några osåltavgifter. Istället betalar du endast när du sålt en vara genom en selling fee på 7 % av ditt produktpris. Det innebär att 93 % av försäljningspriset minus en fast avgift på 10 kronor för varje såld produkt I kategorin Mobil & Surfplattor eller 5 kronor för varje såld produkt i alla övriga kategorier kommer att betalas ut till dig. 


Har jag någon bindningstid?

Nej, du slipper både bindningstider och uppsägningstider. Det är upp till dig hur länge du vill sälja på Fyndiq förutsatt att du så länge du är aktiv är tillgänglig för förfrågningar gällande din tidigare försäljning.


Hur funkar frakten?

Produkter som säljs på Fyndiq måste lagerhållas i Sverige och skickas ut till kunderna inom 24 timmar, helgfria vardagar. Handlaren är ansvarig för produkten tills den har kommit fram till kunden. De fraktbolag som du kan välja att skicka dina Fyndiqordrar med är följande:
 
PostNord
Schenker
DHL
DSV
UPS
Bring
 
Tänk på att din egna fraktkostnad bör bakas in i ditt produktpris. Fraktkostnaden som Fyndiq tar ut för varje order av konsumenten är densamma oavsett antalet produkter i varukorgen. Den här avgiften är inte kopplad till din egna fraktkostnad per produkt och betalas inte ut till våra handlare.
Försändelsen måste innehålla Fyndiqs plocklista och instruktioner på svenska om det är en produkt som kräver det. En returadress måste finnas synlig utanpå försändelsen. Eventuella lagersaldofel eller övrig anledning till varför en produkt inte kan skickas, måste anmälas utan dröjsmål till Fyndiqs kundtjänst antingen via din handlarsida eller via mail som skickas till order@fyndiq.se.


Måste jag skicka produkter till Fyndiq?

Nej, du sköter din egna orderhantering och skickar produkterna direkt till kunden.


Får jag skicka med marknadsföringsmaterial?

Det är förbjudet att skicka med marknadsföringsmaterial så som flygblad, broschyrer eller dylikt eller kontakta kunden på något sätt utan Fyndiqs skriftliga tillåtelse. Du behöver dessutom inte skicka ut faktura till kunden då det är Fyndiq som sköter all kundbetalning.


Hur lång tid har jag på mig att skicka en order?

En order ska alltid skickas inom 24 timmar (vardagar).


Hur får jag info om en lagd order?

Du kan få information om dina Fyndiqordrar på tre sätt:

 1. Inloggad på dina handlarsidor: Under fliken ”order” hittar du all information du behöver om dina ordrar.
 2. Via mejl: Om du vill kan du få ett mejl så fort en order gjorts. Där står allt du behöver veta om ordern med en länk så att du lätt kan skriva ut plocklistan.
 3. Via din integration: Är du integrerad mot Fyndiq via vårt API, kan du få information om dina ordrar till ditt eget system. Du kan läsa mer om vårt API på den här länken: http://developers.fyndiq.com/.

Säljer Fyndiq produkter utanför Sverige?

Nej, försäljningen sker bara inom Sverige. Produkterna skickas endast till adresser i Sverige.


Behövs en egen webbshop/butik för att sälja på Fyndiq?

Nej, men du måste ha ett svenskregistrerat företag med F-skatt och momsregistreringsnummer (för undantag kontakta Fyndiq via handlare@fyndiq.se).


Kan jag sälja samma produkt på Fyndiq som i min egen webbshop/butik?

Visst kan du göra det!


Kan samma produkt säljas av två handlare samtidigt?

Ja, det kan hända att likadana produkter säljs av flera handlare på sajten.


Hur laddar jag upp produkter?

Det finns tre sätt att ladda upp produkter på Fyndiq. Ena sättet är att manuellt lägga in produkterna, och det gör du inloggad på dina handlarsidor under “Produkter”. Om du använder dig av ett lagerhanterings- eller e-handelssystem med en befintlig integration till Fyndiq kan du istället ladda upp alla, eller en viss del, av dina produkter via den. På vår integrationssida kan du läsa mer om vilka integrationer vi har, eller hur du bygger din egen koppling via vårt API. Ett tredje alternativ är vår Quick Start-integration där du laddar upp en CSV-fil på din server och gör den tillgänglig via en URL så att Fyndiq kan fånga upp den och få all din produktinformation uppladdat i vårt system.  


Vem bestämmer priset?

När du sätter ditt produktpris måste du som handlare ange priset med rätt momssats och du kan även ange det ursprungliga eller det rekommenderade priset för produkten som en jämförelse. Produktpriset på Fyndiq måste inkludera all egen fraktkostnad som krävs för att skicka produkten till kunden.


Vad kan jag sälja/inte sälja på Fyndiq?

Du kan sälja produkter i nyskick på Fyndiq med undantag för följande produkter som är begränsade eller förbjudna:
 • Alkohol 
 • Apparat, substans eller utrustning som kan användas för att hantera eller framställa illegala varor eller substanser
 • Apparat, komponent eller utrustning som kan användas för brottslig verksamhet, olovlig avkodning, kringgående av tekniskt skydd eller olovligt försvårande av trafikövervakning
 • Art, djur eller växt som finns med i EU:s lagstiftning angående skydd mot handel av vilda djur och växter, eller CITES (internationell konvention om handel med utrotningshotade arter)
 • Begagnade produkter (inkluderat Demoexemplar), dock kan Fyndiq lämna HANDLAREN skriftligt tillstånd till sådan försäljning
 • Digitalt innehåll (t ex datorprogram, applikation, spel, musik, video, bild) som via HANDLARENS eller tredje parts webbsida eller plattform levereras som data eller annan information om kod/access för nedladdning, uppspelning eller liknande 
 • Djur, växter och andra organismer
 • Droger, psykofarmaka och steroider (varor eller substanser med beroendeframkallande egenskaper eller euforiserande effekt som av myndighet eller enligt internationell överenskommelse klassificeras som narkotika, psykofarmaka eller steroider)
 • Drogrelaterade produkter och motiv
 • Fyrverkerier och explosiva föremål
 • Glidmedel
 • Identitetshandlingar
 • Kemikalier, växtskyddsmedel, biocidprodukter och andra ämnen och blandningar som inte får säljas eller överstiger gränsvärden i EU/nationellt för ämnen i konsumentvaror.
 • Kondomer, dock kan Fyndiq lämna HANDLAREN skriftligt tillstånd till sådan försäljning
 • Laserprodukter (pennor, pekare osv) och andra tekniska produkter som kan alstra intensivt pulserat ljus (IPL) som kräver myndighets tillstånd för försäljning, användning eller innehav
 • Livsmedel och foder
 • Lotterier och utrustning för lotteriverksamhet
 • Läkemedel, veterinärmedicinsk eller medicinteknisk produkt som kräver myndighets registrering eller tillstånd för försäljning , innehav eller användning
 • Material som kan vara stötande eller hets mot folkgrupp, förolämpning, förtal, kränkning, hot, olaga våldsskildring, avslöjar sekretessbelagd uppgift eller personuppgift som har skydd enligt lag
 • Material som förhärligar, förringar eller uppmanar till brottslig handling eller diskriminering
 • Merchandiseprodukt, t ex leksak, mobilskal etc med varumärke, annat kännetecken eller persons namn eller bild (sekundär användning) som saknar licens eller tillstånd från relevanta rättighetshavare för att produceras, marknadsföras och säljas
 • Piratkopierat material, bootlegs eller som på annat sätt gör intrång i annans immateriella rättighet
 • Pornografiskt eller sexuellt stötande material
 • Produkter avsedda för yrkesmässig användning
 • Sexleksaker
 • Tjänster
 • Tobak och vätskor till E-cigaretter (med eller utan nikotin)
 • Valuta, mynt, sedlar, värdepapper
 • Vapen och ammunition
 • Varor med import-eller exportförbud
Är du osäker på ifall dina produkter faller under någon av de här förbjudna produkterna kan du höra av dig till oss via handlare@fyndiq.se.


Kan jag sälja på Fyndiq om jag bor utomlands?

Det går bra så länge produkterna finns i Sverige, så att leveransen sker härifrån. För undantag, kontakta Fyndiq via handlare@fyndiq.se


Dags för semester, hur gör jag?

Du kan pausa dina produkter för att inte få några ordrar under tiden du är borta, och det kan du göra själv via dina handlarsidor. Men tänk på att även om du pausat din försäljningen måste någon finnas på plats för att hantera eventuella kundtjänstärenden och returer.


Marknadsför Fyndiq mina produkter?

Visst gör vi det! Största delen av av vår marknadsföring sker online, genom SEM och SEO men även genom sociala medier som Facebook, Youtube, Instagram, Snapchat och bloggar. Riktigt bra fynd lyfter vi även fram lite extra i diverse riktade kampanjer på till exempel hemsidan eller i nyhetsbrev.


Har jag någon kontakt med kunden?

Vi tar hand om all kundkontakt så att all information finns samlat på ett ställe. Kunder som kontaktar dig gällande Fyndiq-ordrar hänvisar du till oss. 


När och hur får jag betalt för min försäljning?

Du kan välja att få din utbetalning 30 dagar efter varje enskild order på nästa bankdag eller en samlad utbetalning den 1:a varje månad, två månader efter försäljningen. I dina handlarsidor väljer du det alternativ som passar dig bäst.  

Vad behöver jag göra för att få min utbetalning?

Fyndiq betalar endast ut till antingen ett bank- eller plusgirokonto. För att reducera risken av bedrägeri är det viktigt för oss att verifiera att utbetalningskontot tillhör den rätta handlaren. Därför kräver vi även utfärdande av intyg vid ändringar av kontouppgifter. Utbetalningarna skickas inom den valda tidsperioden.


Hur bokför jag min försäljning?

Att bokföra din Fyndiqförsäljning är inte svårare än övrig bokföring. För att göra det enkelt för dig har vi satt ihop den här guiden.


Hur hanterar jag mitt lagersaldo?

Det är viktigt att ditt lagersaldo alltid är uppdaterat. Om du använder ett orderhanteringssystem som är integrerat mot Fyndiqs API, kan lagersaldot uppdateras automatiskt, annars måste det göras manuellt via dina handlarsidor. Om du hanterar ditt lagersaldo manuellt och har samma produkt till försäljning på Fyndiq som i din egen webbshop/butik, måste du ha separata lagersaldon. På så sätt kan du undvika att en produkt hinner ta slut och ändå finnas kvar till försäljning på Fyndiq eller den egna webbshopen/butiken.  


Hur hanterar Fyndiq ångerärenden och returer?

Kunden har rätt att ångra en produkt inom 14 dagar från det att de har mottagit produkten. Kunden meddelar Fyndiq om sin ånger och i samband med det kontaktar Fyndiq handlaren via epost. Vissa produktkategorier är undantagna från ångerrätten om produkten är förseglad och förseglingen har brutits. Det gäller bland annat hygienartiklar och digitala ljudinspelningar så som CD-skivor och PC-spel. För produkter som omfattas av ångerrätten gäller att kunden kan bli skyldig att ersätta Fyndiq för en produkts värdeminskning i ifall kunden har hanterat produkten i större utsträckning än vad som varit nödvändigt, vilket kan vara fallet om produkten returneras i använt eller skadat skick. Om en överenskommelse inte kan nås kommer Fyndiqs beslut vara avgörande.


Hur hanterar Fyndiq reklamationer?

Kunden har rätt att reklamera en produkt om ett fel upptäcks eller om produkten levererats för sent. I händelse av en reklamation kommer Fyndiq att sköta all kontakt med kunden och du som handlare måste samarbeta med oss för att kunna lösa reklamationsärendet så snabbt och smidigt som möjligt och att till exempel erbjuda reklamationsbedömning och ha koll på eventuella garantier. Kunden har rätt att skicka tillbaka en reklamerad produkt på det sätt kunden känner är mest lämpligt.

Hur hanteras kundtjänstärenden?

Som handlare accepterar du att all kommunikation mellan handlare och kund sköts via Fyndiq. Skulle kunden kontakta dig direkt ska du omedelbart hänvisa kunden till Fyndiqs kundtjänst (fyndiq.se/support).
När du får ett ärende ska du alltid svara oss inom 24 timmar, helgfria vardagar. Om vi inte får något svar inom den tidsramen har Fyndiq rätt att ta eget beslut i ärendet utan din inblandning och du kommer att bli meddelad om vårt beslut. I händelse av returer, reklamationer eller andra ärenden där kunden kan komma att bli debiterad eller krediterad för returfrakt eller övriga kostnader, ska lösningen alltid gå via Fyndiq.