Kundservice

Återvinning

Återvinning av elektriska och elektroniska produkter

Det är viktigt för oss att vi tillsammans skyddar och tar hand om vår miljö. Därför är det även extra viktigt att du återvinner elektrisk och elektroniska produkter som kan vara skadliga för vår hälsa och natur. Enligt lag ska elektriska och elektroniska produkter vara märkta med en överkorsad soptunna (som på bilden) för att göra det tydligt att de inte ska slängas bland vanliga sopor. Produkter som enligt lag ska lämnas på återvinningscentral är till exempel:

stora och små hushållsapparater (spisar, disk- och tvättmaskiner, kylskåp och frysar, dammsugare, elvisp, köksassistent osv)

mobiler, datorer och kontorsutrustning

tv, radio- och musikanläggningar, MP3spelare

rakapparater, elektriska verktyg, leksaker, fritids- och sportutrustning osv

lågenergi- halogen- och glödlampor

Om du har en sådan produkt som du inte tänker använda mer se till att tänka på miljön och återvinn den på den återvinningscentralen som finns i närheten av där du bor. När du återvinner din produkt så kika en extra gång om den innehåller inbyggda eller lösa batterier och se till att ta ut dem för att sortera separat i batteriåtervinningen. Om du vill ha mer info om vart just du hittar närmsta återvinningsstation så ber vi dig höra av dig till din hyresvärd/bostadsrättsförening eller kommun.

Återvinning av batterier

Det är viktigt för oss att vi tillsammans skyddar och tar hand om vår miljö. Därför är det även extra viktigt att du återvinner batterier som innehåller skadliga ämnen som kan vara farliga för vår hälsa och natur. Enligt lag ska alla batterier vara märkta med en överkorsad soptunna (som på bilden) för att göra det tydligt att de inte ska slängas bland vanliga sopor. Den kemiska beteckningen för metaller finns med under symbolen för att underlätta för dem som tar hand om förbrukade batterier.

Cd: Batterier innehåller Kadmium
Hg: Batterier innehåller Kvicksilver
Pb: Batterier innehåller Bly

Lämna dina batterier på återvinningscentralen eller i batteriholkar och rör som finns på din hemort. Det gäller vanliga lösa batterier, batterier i till exempel leksaker, hushållsmaskiner osv och om du inte får ut de inbyggda batterierna, lämna hela produkten på återvinningscentralen som ”diverse elektronik”.

Om du vill ha mer info om vart just du hittar närmsta batteriåtervinning eller återvinningscentral så ber vi dig höra av dig till din kommun.