Kundservice
StartsidaInspirationUnderhallning
Lär dig göra egna ljus - Stöp ljus hemma

Lär dig göra egna ljus - Stöp ljus hemma

Att göra egna ljus är en berikande sysselsättning som kan höja stämningen och skapa en varm känsla och upplevelse. Det finns ingen anledning att köpa massor av nya ljus varje vinter, när du kan smälta ner och återbruka dina gamla ljus. Med bara några enkla tillbehör och material som du antingen redan har, eller kan köpa i ett ljuskit, kan du stöpa ljus som passar din smak. Du kan då känna dig stolt över dina dekorativa ljus som kommer att skapa stämning och lysa upp dina mörka vinterkvällar.

Göra egna ljus kit

Stöpa ljus hemma kan du göra genom att antingen samla ihop dina egna tillbehör och material, eller så kan du köpa ett ljuskit med allt du behöver. Att använda dina egna tillbehör kommer att göra dina ljus mer unika, men att köpa och använda ett kit kan spara tid. Ett ljuskit kan vara särskilt användbart i början eftersom de hjälper dig att komma igång med alla grundläggande verktyg. När du har stöpt några ljus med ett ljuskit kan du alltid gå vidare med att sätta din egen prägel på dina ljus med nya formar, ljusmassor och ljusvekar.

Alla ljustillbehör som inte finns i ditt kit kan också köpas separat. I slutändan finns det bara ett fåtal saker som behövs och några grundläggande steg för att du skall kunna stöpa egna ljus.

Hur gör man egna ljus-steg för steg


Låt oss nu titta på hur du kan göra dina egna ljus hemma. Det är vissa tillbehör och steg som krävs för att göra bara ett ljus. Dessa kan sedan upprepas så många gånger du vill för att göra så många ljus som du vill.

Steg 1: Samla dina tillbehör

Du kommer att behöva:

  • En ljusbehållare (kärl eller ljusform)

  • valfritt vax: paraffin, stearin, sojavax eller bivax

  • stabiliserande tång eller pinne

  • Spis eller värmeplatta

  • sax

  • dofter (valfritt)

  • färgämnen (valfritt)

Steg 2: Förbered en arbetsyta

Det finns många möjligheter att spilla när du förbereder och häller i stöpmassan. För att undvika att arbetsytan blir svår att rengöra kan du lägga ner några trasor, tidningar eller andra engångspapper på den.

Steg 3: Välj ett vax

  • Paraffinvax är den vanligaste typen av ljusvax. Det är relativt billigt, hårt och ljust, men det osar också, vilket somliga finner irriterande.

  • Sojavax är giftfritt och tillverkas helt av grönsaker, vilket gör det mer attraktivt att använda jämfört med paraffinvax och många andra vaxer som är gjorda av petroleum och som avger ett skadligt os. Oset från den sortens ljus är dock ganska obetydligt och därför inget större bekymmer för de flesta.  Sojavax  är ett hälsosammare typ av vax och anses därför som en stor fördel av många. Sojaljus brinner också cirka 30 % längre än paraffinljus. Å andra sidan är sojavax ganska mjukt och är därför inte lika bra som paraffinvax för att göra pelarljus.

  • Stearinvax var den mest populära typen av vax på 1800-talet och många av dessa traditionella ljus finns fortfarande kvar i någon form idag. Ett bra projekt kan vara att göra egna ljus av gammalt stearin. Detta kan göras genom att smälta ner alla gamla, använda ljus som du har, ta bort de gamla vekarna och gör sedan nya ljus med det smälta vaxet.

För den här handledningen kommer vi att använda sojavax, men samma grundläggande principer för att smälta och hälla vaxet är identiska mellan dessa olika typer av vax.

Steg 4: Välj en ljusbehållare

Den bästa behållaren är en som både är säker att använda och som består av ett eldfast material. Den viktigaste säkerhetsfaktorn är att behållaren måste vara gjord av ett tjockt, värmebeständigt material. Glas kan vara ett bra material för som behållare. Däremot är de flesta dricksglas vanligtvis för tunna för att kunna användas. Cement- och keramikbehållare är nästan alltid bra alternativ för dina ljus. Muggar med emaljlager är också bra alternativ. Så du kan antingen titta runt i ditt hem för att hitta vad som skulle kunna användas som en ljusbehållare, eller så kan du gå ut och köpa den perfekta behållaren för detta ändamål.

Ljusformar silikon

Du kan också göra din egna ljus med ljusformar av silikon. Till skillnad från att använda en behållare, där det gäller att avpassa vaxet till rätt form medan det stelnar inuti behållaren, kan du prova med att använda en silikonform med en färdiggjord utformning av ljuset som härdas i formen. Silikon är ett särskilt formbart material för att göra ljus. Kokpunkten for silikonvax är mycket högre än för annat ljusvax, så silikonformar är perfekta för mer komplext skapade ljus. Du kan hitta silikon ljusformar i många olika sorters utföranden.

Steg 5: Säkra veken

För att veken inte ska falla åt sidorna måste du säkra veken i mitten av ljusbehållaren. Det finns olika sätt att säkra veken, men det vanligaste sättet är att sätta en lång pinne av trä eller metall över behållaren för att fästa veken. Se till att veken är väl tilltagen och längre än behållaren.  Det kan också fungera att fästa veken i botten av behållaren med ett hållfast lim eller häll lite vax i botten runt veken som härdas först innan du häller i resten av stöpmassan.

Steg 6: Mät och smält vaxet

När du har allt ditt material färdigt att användas kan du mäta upp hur mycket vätska din behållare kan rymma. Du kommer sannolikt att behöva mer vax än det verkar eftersom vaxet tappar volym när det smälter.

Den bästa metoden att smälta vaxet är att antingen använda en dubbelpanna på en spis, eller att återskapa en med vad du har tillgå. För att uppnå samma resultat som med en dubbelpanna kan du sänka en värmebeständig behållare fylld med din stöpmassa i en kastrull med kokande vatten. Oavsett vilket, kommer du att behöva röra om vaxet i cirka 13 minuter tills det är helt flytande.

Steg 7: Häll vaxet

När du har fäst veken i mitten av behållaren och smält ner ditt vax, kan du hälla det smälta vaxet runt om veken. Vaxet skall ha uppnått en temperatur av ca 60 grader Celsius när du häller i det. Du kan också hålla i veken när du häller i vaxet för att se till att det inte rör sig för mycket från mitten.

Steg 8: Låt vaxet torka och häll igen

Vaxet tar cirka fyra timmar att stelna när det väl har hällts i. Efter att vaxet har stelnat kommer du sannolikt att behöva fylla på med lite mer smält vax igen, eftersom vaxet som har stelnat troligtvis har förlorat en del av sin volym. Återuppvärmning och påfyllnad av det återstående vaxet hjälper dig att både täcka eventuella fläckar på toppen och att nå önskad höjd i behållaren.

Steg 9: Skär veken

Det sista steget är att du ska trimma veken så att den ligger ungefär en eller två centimeter över vaxet. När ljuset är tänt bör lågan nu brinna långsamt och fint så att du kan njuta av dess värme i ditt hem. Om lågan är för hög kan du helt enkelt klippa av veken så att den blir kortare.

Det finns många möjliga varianter av dessa metoder för att stöpa ljus men efter att ha kommit igång med dessa grundläggande steg kan du gå vidare till mer avancerade sätt att göra dina egna ljus. Du kan också enkelt lägga till doftoljor för att göra ett doftljus, eller lägga till färgämnen för att göra marmorerade ljus eller ljus med ett mönstrat utseende. För båda dessa varianter tillsätter du helt enkelt några extra droppar oljor till det smälta vaxet innan du häller i. Att skapa och stöpa ljus är något man kan glädjas åt och vi hoppas att at du fortsätter att göra dina egna ljus. Alla goda förslag och tips hittar du här hos Fyndiq.